Kombi Sistemleri

Kombi Sistemleri
Kombi Sistemleri

Kombi Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Kombi, doğal gaz kullanımını ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için üretilmiş ev veya iş yeri gibi küçük ölçekli kapalı alanlara uygun ısıtma cihazlarıdır. Bu ısıtma cihazlarının ebatlarının küçük olması ve bu sebeple çok yer kaplamaması en çok tercih edilme sebeplerindendir. Diğer önemli bir sebep ise kombinin çalışırken oldukça sessiz olmasıdır. Ayrıca montajının kolay oluşu ve hafif olması da önemli özelliklerindendir. Kombi seçerken, evin boyutlarına ve şekline göre kombi seçilmelidir. Ayrıca seçilen kombinin güvenli oluşu da önemli bir faktördür. Kombinin ısınma özelliklerini göz önünde bulundurarak karar verilmesi için de kombi çeşitlerini bilmek gerekiyor. İşte kombi çeşitleri;

Kombi Çeşitleri Nelerdir?

Bacalı Kombi; Yanma sırasında ihtiyaç olunan oksijeni ortamdaki havadansağlayıp, ortaya çıkan atık gazı da baca ile dışarı atar. Bu nedenle bu tipteki kombilerde baca bakımı ve ortamın havalandırılması oldukça önemlidir. Aynı zamanda fırtınalı havalarda atık gazı içeri alana geri verme ihtimali de bacalı kombinin tercih edilme sebebini azaltmıştır.

Konvansiyonel (Hermetik) Kombi; Yanma esnasında gereken hava, fan kiti ile dışarıdaki hava kaynağından alınır ve oluşan atık gaz aynı sistemle dışarı atılır. Bu kombi çeşidinde atık gaz direkt kendi borusundan çıkar. Herhangi bir bina bacasına bağlanmaz. Bu nedenle özellikle bacası uygun olmayan binalarda sıkça kullanılır. Oluşabilecek fırtına gibi etkenlere karşı konvansiyonel (hermetik) kombinin emniyet sistemi vardır. Bu sebeple günümüzde en çok kullanılan kombi modeli konvansiyonel (hermetik) kombidir.

Yoğuşmalı Kombi; Yoğuşmalı kombi, yanma odasında yanma sonucu oluşan atık gazı hemen atmayarak atık gazın sıcaklığından yararlanmak için farklı bir ünitede gezdirmektedir. Bu üniteden aldığı ısı ile yakıt tasarrufu elde edebilmeyi sağlamaktadır.

Tek Eşanjörlü Kombi; Tek eşanjörlü kombiler mevcut eşanjörün brülörden aldığı ısı ile hem sıcak suyu hem de kalorifer peteklerini ısıtır. Bu kombi tipinde şebeke suyu anında mevcut eşanjörden geçerek ısınmaktadır.

Çift Eşanjörlü Kombi; Bu kombi tipinde sıcak su ve kalorifer sistemi ayrılır. Tek eşanjörlü kombi tipinde şebeke suyunun mevcut eşanjörden geçmesi ve her ısınma esnasında suyun kireç bırakarak mevcut eşanjörü tıkayabilmektedir. Fakat çift eşanjörlü kombi bu durumu engeller. Direkt şebeke suyunun içinden geçmemesi de kireçlenmeyi önlemektedir.

Elektrikli Kombi; Baca gibi atık gaz sistemine gerek duymayan elektrikli kombiler, içerisinde elektrikli ısıtıcılar kullanır. Zehirlenme vb. bir durumla karşılaşmamak adına elektrikli kombi tercih edilebilir. Fakat yakıt fiyatının diğer kombi türlerine göre fazla olması da kullanımı azaltmaktadır.Kombi Çalışma Sistemi

 

Kombi Nedir konusunda sunulan bilgiler dışında sizlere bir de kombilerin çalışma sistemleri konusundaki bilgileri sunalım. Kombinin çalışma sistemini kat kaloriferi ve şofbenin bir ünitede birleştirerek kullanılması olarak düşünebilirsiniz. Kombi üzerinde iki tip kullanım vardır kalorifer ve sıcak su.Kalorifer konumu Kalorifer kombi ayar düğmesini açtığınız anda kombi içinde üç yollu vana (çift eşanjörlü kombide var tek eşanjörlü de olmaz) kalorifer konumuna geçer ve sirkülasyon pompası devreye girerek kalorifer tesisatında suyu çevirmeye başlar. Elektronik kart kalorifer tesisatında dolaşan suyun sıcaklık bilgisini kalorifer gidiş ve dönüş borularına takılan ntc sensörler tarafından öğrenerek içindeki suyun sıcaklığı talep edilen sıcaklıktan düşük mü yoksa yüksek mi kontrol eder. İçindeki sıcaklık istenilen sıcaklıktan düşük ise elektronik kart sırayla fan (hermetik kombi) gaz valfi, ateşleme elektrotlarına akım yollayarak yanmanın oluşumunu sağlar. Elektronik kart yanma sırasında sürekli gidiş ve dönüş sensörlerini kontrol eder bu sayede ne zaman duracağını ne zaman çalışacağını bilir.

Kombi Nedir konusunda sunulacak en önemli işlevlerinden biridir ısıtma. Sıcak Su Konumu Sıcak su konumu kombilerin büyük çoğunluğunda kombi açma kapama düğmesi açıldığı an aktiftir. Ek olarak bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Sıcak su musluğu açıldığı zaman kombi içinde bulunan sıcak su şalteri (her markada farklı bir sistem vardır tribün, m embran conta, swich gibi)  elektronik karta bilgi verir ve sıcak su talebini iletir. Elektronik kart ilk olarak çift eşanjörlü bir cihaz ise üç yollu vanayı sıcak su konumuna geçirir kalorifer sisteminde olduğu gibi kombi içindeki suyun sıcaklığını pompanın suyu kombinin içinde çevirmesi ve ntc sensörle öğrenerek çalışması gerekiyor ise fan (hermetik kombi) gaz valfi ve ateşleme elektrotlarına akım yollayarak yanmanın oluşmasını sağlar. Yanma sırasında elektronik kart oluşan ısıyı sürekli kontrol eder ve ısı istenilene ulaştığında kapatıp tekrar istenen sıcaklığın altına düştüğünde aynı şekilde tekrar çalışır.

Whatsapp